keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Pilikkikauden awaus sessiot.

Kilpijärvi 26.12.2012

Oli jo aikakin aloittaa jääkausi tältä talvelta ja päräyttää mennä pilkille, kamixet valmiiksi ja kohti uusia haasteita, Alunperin piti lähteä monta kaveria matkaan, mutta talvi ja kuumetaudit kaatoivat ukkoja kuin tuuli järvikorteita, joten yksin oli mäntävä kohti seikkailuja.

Kohteena kilpijärvi sälinkäällä jossa yleensä lähialueen vahvimmat jäät, johtuen järven mataluudesta.

Joten seiskalta herätys ja paulig:kia myllyyn kera kinkkuleipien, sitten kamixet päälle ja autoa lämmittämään. Klo pyöri siinä 20 yli kahdeksan kun ooppeli lähti kohti päämäärää. Tiet oliwat tyhjillään ja lumiaurat painoivat yöllisillä silmillään kohti aamua.
Aurinko alkoi hieman pilkoittaa metsän takaa kun oli nummisten suoralla vanhalla lahden tiellä ja oli pakko pysähtyä ottamaan muutama aamuinen maisemakuva:-)




Ja taas kerran kappale kauneinta suomea löytyy juuri sieltä missä itsekin liikkuu, eikä mistään tietystä paikasta joka on ennelta määritelty. Joten hanaa hanaa, kohti mäntsälää jossa hämärässä kiiluvat liikennevalot viimeistään herättävät pilkille matkaavan.

Lopulta saavuin kilpijärven pohjoispuolelle sälinkään kylään ja ryhdyin etsimään paikkaa jonne auton voisi määräajaksi jättää paikoilleen, mutta edellispäivän/yön lumisade oli tehnyt tehtävänsä ja lunta oli kaikki ennalta suunnitellut paikat täynnä. Mutta päätin kuitenkin ajella uimarannan parkkipaikalle vaikka tuiskalumi oli täyttynyt sinne johtavan peltosuoran ajotien , mutta ooppeli meni saksalaisella peräänantamattomuuden voimalla päämääräänsä joten jäälle siirtyminen voi alkaa.

Jotenkas kelluntatakki päälle ja kypärähattu päähän ja lampaantalja piällyshatuksi joten lämmöneristettä pitäisi olla riittävästi -22C` pakkaselle. Kahtosin että joka oli ennen viimeisiä lumisateita ainakin jäälle mennyt, mutta paluujälkiä ei näkynyt, joten eikusta menoksi. Kýmmenisen metriä rannasta lunta jäänpäällä vain 5cm ja eiku koereikää poraamaan,
Ekaksi kohvakerros ja sitten n 10cm teräsjäätä ennen raikasta vettä, joten pitäisi olla tarpeeksi kantavaa. Varovasti askeltaen etiäpäin jossa eteneminen muuttaa tuttuun tapaan ihanaksi 30cm lunta, 20cm vettä ja 10cm terästä, joten vesi lentää kun saapasta koittaa etiäpäin liikuttaa.

Joku olis siis käynyt pilkillä lähipäivinä lähistöllä, ja lumimassa painaa ohuttaa jääkerrosta alaspäin jolloin vesi nousee avannoista jään päälle ja tekee liikkumisen vallan vittumaiseksi. Joten suunta poispäin aiemmista reiistä jolloin jään päällä vain lunta ja kevyempi kävellä.


Ainaski jänöjussin kantaa jää mainiosti jäljistä päätellen:-)
Olisko ollut ollut viides reikä josta tärähti ensimmäinen tälli onkivapaan, tod näk. kiiski kävi toukkaa nuolemassa ja päätti lähteä poies vielä torkkumaan kun ei aurinko ollut vielä kunnola noussut.
Joten reikää vain reiän perään ja välillä vähän pilkkien vaihtoa jos johonkin tärppäisi, mutta järvi oli yhtä aution oloinen jäänalta kuin se jään päältäkin näyttää:-)

Joten otin itseäni niskasti kiinni, nostin kypärämyssyn ett' silmät vain näkyivät ja lähdin siirtymään hieman etäämmäs kalapaikoille.
Siellä olikin kanssa joku käynyt pilkillä aiemmin mutta kohva olikin ehtinyt jäätyä ja lunta oli jäänpäällä vain muutama sentti, joten tässä voisi olla ottipaikka sillä valoa pääsee kyseisestä kohdasta jäänalle reilusti enemmän kuin 30cm lumikerroksen kohdasta.
Aurinko alkoi kunnolla näyttäytymään ja oli mukava naatiskella lämpimät kaakaot pukin tuomasta uuden termarista:-)


Valonmäärä rupesi lisääntymään ja myös tärpit sitä mukaa, lähes joka reillä tuli pieniä tällejä, liekkö kiiskit tai pikkuisia särkiä, mutta todellistet tällit vielä puuttui. Varmaan tunnin kiertelin noin viittätoista reikää jotka porasin pienelle ottialueleelle, mutta mitään ei suostunut jään päälle nousemaan. Joten pakkasin repun ja suuntasin vielä kokeilemaan uimarannan heinikolle, jos edes jonkun sintin saisin ylös, ettei tarviis muniaan pataa laittaa.

Joten veret seisattava tälli repäisi kättä alaspäin ja samantien oli tehtävä tiukka vastaisku ja kauden ensimmäinen kala oli jään päällä:-)


Waltava ahven pääsi takaisin uimaan ja perään nousi vielä kaxi kiiskin rääpälettä, joten neitsyys oli rikottu pilkkikaudella ja seuraavalle reissulle voi lähteä ilman saalispaineita:-))

Kaiken kaikkiaan tosi hieno avausreissu kelien puolesta, vaikka olihan tuolla helevetin kylymä mutta kauniit maisemat lämmittivät kaakaon kanssa mukavasti sisintä:-) Tästä on hyvä jatkaa......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti